Dit is het eerste deel van de vierluik over de elementen die bijdragen aan verkoopsucces.
Uw verkopers hebben wel degelijk voldoende kennis van de organisatie, de klant, producten en diensten. Uw verkopers beschikken vaak al over de verkoopvaardigheden die ze nodig hebben. Maar wat er wél in zit komt er toch niet uit. Zijn de volgende punten van onvoldoende verkoopsucces herkenbaar?
Al deze excuses hebben te maken met één geheim: namelijk mentale kracht.
Succesvolle verkopers maken gebruik van hun Mental Selling Power® en
zijn daardoor veel effectiever.
Professor Willem Verbeke heeft jarenlang onderzoek gedaan naar verkoopgedrag. Mental Selling Power® houdt in dat de verkoper de belangrijkste doelen duidelijk voor ogen houdt en kracht ontleent aan de afwijzingen en de tegenslagen in zijn vak. Wat in essentie blijkt is dat er drie componenten van verkoopleiderschap nodig zijn om succesvol te zijn. De ontbrekende schakel tot nu toe voor succesvolle verkoop betreft het derde plaatje. Wat Verbeke de ‘zelfbewuste emoties’ noemt, het ontwikkelen van mentale kracht, Mental Selling Power®.
Zelfbewuste emoties ontstaan door de (perceptie van) beoordeling en veroordeling door de ander. Het gaat dus om emoties als angst, gene, jaloezie en schaamte. Deze emoties komen op, op het moment dat zich een bedreigende situatie voordoet. Bijvoorbeeld op het moment dat er een risico is op afwijzing.
Het gevolg is dat:
Verkopers die in staat zijn hun zelfbewuste emoties te herkennen en beheersen blijken aantoonbaar effectiever te zijn in hun verkoopactiviteiten. Ze laten zich niet langer beheersen door angst voor bijvoorbeeld afwijzing. Zij kunnen dus recht op hun doel afgaan. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Een klant die ‘nee’ zegt hoort er nu eenmaal bij. Op naar de volgende!
Wat er bovendien gebeurt met verkopers die hun zelfbewuste emoties ‘voorbij zijn’, is dat de verkoper zich echt op de klant kan gaan richten. Hij onderneemt elke poging om de klant echt te snappen, zodat hij hem goed van dienst kan zijn. Hij zal alle ruimte hebben om cognitief en emotioneel leiderschap te tonen in het verkoopgesprek.
Voor u de volgende tips:
De feiten op een rij
En inderdaad, bij de eerste acquisitiesituaties loopt het goed; vervolgopdrachten bij klanten die hij al langer kent. Echter is het ook de bedoeling om nieuwe klanten te werven.
Bij één van de afspraken wordt hij bestookt met kritische vragen. Waarom deze aanpak? Waarom zo duur? Hoe weet je zeker dat het werkt? Daarnaast komt de opmerking: “ik heb zelf bij McKinsey gewerkt in het verleden, die aanpak werkte veel beter, je voorstel valt me tegen.”
Boem! Dit had hij nog niet eerder meegemaakt. Grote weerstand. Van iemand van McKinsey nota bene. Die hoef ik niets wijs te maken. Rood hoofd. Hakkelen. Stamelen.
Het loopt niet goed af. Ondanks verwoede pogingen tot argumentatie is het leed al geschied. Het vertrouwen is er niet. De concurrent gaat er met de opdracht vandoor.
Ja, maar..
Om herhaling van dergelijke vervelende situaties te voorkomen, zal hij acquisitie voortaan gaan mijden. Dit wordt echter niet uitgesproken en is veelal onbewust. In plaats daarvan hoort u excuses als “O nee, nog niet aan toegekomen, ik heb gebeld maar nog steeds geen contact gehad of nee helemaal vergeten.” Of nog erger: “ja, ga ik vanmiddag doen,” om vervolgens volgende week bij navraag hetzelfde te horen.
Misschien wat zwart-wit, maar een vaak gehoord praktijk-voorbeeld onder de inmiddels duizenden mensen die we getraind hebben rondom verkoopleiderschap. De effectiviteit van veel mensen is aanzienlijk lager dan in potentie omdat ze lastige situaties uit de weg gaan.
Deel 1: De meest gehoorde excuses
Deel 2: Passie voor verkoop
Deel 3: Vergroten van vertrouwen als sleutel tot succes
Deel 4: Verkooptraining is niet boeiend, omzet verbetering wel
Huib Broekhuis is directeur VDS Training Consultants Huib ziet het als zijn uitdaging om de kracht van mensen binnen de doelstellingen van organisaties tot bloei te laten komen zodat zowel de individuele mens als de organisatie daar beter van worden. Hij ambieert de relatie te leggen tussen de harde kant van het bedrijfsleven (doelstellingen, korte termijn, winstgericht) en de zachte kant (passie, positiviteit, zingeving, competentie, inspiratie). Zijn overtuiging hierachter is dat de manier waarop het werkleven nu invulling krijgt in veel gevallen veel beter, leuker en zinvoller kan zijn en dat organisaties vele malen succesvoller kunnen zijn. VDS is in 20 jaar uitgegroeid tot het grootste in-company trainingsbureau van Nederland. Versterking van persoonlijk leiderschap en engagement vormen de rode draad binnen de bedrijfsactiviteiten.
info@vds.nl